Intelligentie en kinderen, hoe zit dat?

Al jaren onderzoeken academici de wetenschap achter kinderen die slimmer lijken dan gemiddeld. Lees verder om erachter te komen of uw kind in het model past en hoe u hun succes de komende jaren het beste kunt ondersteunen (Bron: ieku).

Denkt u dat uw kind misschien wel de beste van zijn klas is? Heeft het altijd zo geleken?

Veel ouders kunnen de tekenen van “extra slimheid”  of ‘’hyperhoogbegaafd’’ al op jonge leeftijd herkennen. Of het nu gaat om een ​​grotere woordenschat of een neiging tot wiskundige feiten, slimmer zijn dan gemiddeld kan een interessante weg in kaart brengen voor zowel ouders als hun kinderen.

Als het gaat om intellectueel begaafde kinderen, is het gebruikelijk dat ze al heel vroeg tekenen beginnen te vertonen. Maar dat is niet de enige factor.

Kinderen zijn ongetwijfeld complex. 

Zoveel factoren spelen een rol in hun ontwikkeling en hun vermogen om verder te gaan dan wat als ‘normaal’ wordt beschouwd heeft meestal geen limiet. Het ene kind is bijvoorbeeld misschien een beetje genie als het gaat om ruimtelijk inzicht (misschien een toekomstige ingenieur?) Een ander heeft misschien een enorm vocabulaire (misschien een beginnende academicus?) maar zal achterblijven bij hun leeftijdsgenoten in fijne motoriek en moeite hebben om hun veters te strikken.

Maar levert het onthouden van feiten en het behalen van bijna perfecte scores in de academische wereld op tot echt bewijs van “extra slimheid”?

Slim betekent niet per se succesvol, en de wetenschap vertelt ons dat de invloed van ouders veel meer een bepalende factor is dan andere mogelijke factoren.

Toch zijn er enkele kinderen die er echt uitspringen. Om die natuurlijke vaardigheid te omarmen en hun leerprocessen aan te moedigen, is het belangrijk om de signalen vroeg op te vangen om hen te helpen bij het aanscherpen en ontwikkelen van wie ze zullen worden in de meest ondersteunende omgeving die mogelijk is.