Is jouw kind bang voor de tandarts? Deze tandartspraktijk weet daar raad mee!

Kinderen groeien heel snel op, en voor je het weet is het zo ver: het eerste tandartsbezoek! Een spannend moment in hun leven omdat ze niet weten wat ze moeten verwachten. Het is belangrijk om hierbij een tandarts uit te zoeken die het kind op een leuke en prettige manier leert hoe ze hun gebit gezond en schoon kunnen houden. Dit voorkomt dat het kind angstige gevoelens ontwikkelt bij de gedachte om hun jaarlijkse controle uit te voeren. Daarnaast is het belangrijk dat het kind goed voorgelicht wordt om te voorkomen dat ze op latere leeftijd problemen ontwikkelen met hun gebit. Bent u nog op zoek naar een fijne kinderarts? Bezoek dan deze tandarts in Leeuwarden!

Doorkomende tandjes

De eerste tandjes komen vaak door in de periode dat uw baby 6 maanden ouden is. Hoewel dit voor ieder kind verschilt, soms gebeurt dit al vanaf 4 maanden en soms pas als het kind 1 jaar oud is. Als het proces eenmaal is begonnen kun je ongeveer 1 tand per maand erbij verwachten. Tot het derde levensjaar waarbij het melkgebit volledig zou moeten zijn. Ieder kind reageert anders op het doorkomen van tandjes. Sommige kinderen hebben hier enorm last van terwijl anderen hier nauwelijks iets van voelen en laten merken. Mocht uw kind last hebben dan zijn er verschillende manieren om de pijn te verlichten: geef uw kind iets om op te bijten of iets kouds om te eten of te drinken (denk aan yoghurt of koud water).

Gratis voor kinderen

Helaas weet niet iedereen dit maar als onderdeel van de basisverzekering mogen kinderen gratis naar de tandarts. Als gevolg hiervan gaat zo’n 25% van alle kinderen in Nederland nooit langs bij de tandarts. Dit is niet alleen heel jammer maar ook ongunstig. Het gebit van een groeiend kind moet namelijk regelmatig gecontroleerd worden. Als het melkgebit niet goed verzorgd wordt kan dit leiden tot problemen bij de tandwisseling, en dit heeft weer nadelige gevolgen voor het permanente gebit.

Bron: Tandartspraktijk van der Lee