Mijn kind moet geopereerd worden, wat nu?

Het komt bijna niet voor dat een kind niet geopereerd moet worden voordat hij of zij volwassen is. Misschien moeten de keel- en/of neusamandelen worden bijgeknipt of worden er buisjes geplaatst. Is je kind een daredevil en heeft hij zijn pols gebroken op een rare manier? Ook dan is de kans groot dat je kind onder het mes moet. Natuurlijk is dit heel eng, maar de meeste operaties zijn gelukkig weinig invasief en duren kort.

Als je kind wordt geopereerd weersta dan de verleiding om online op zoek te gaan naar horror verhalen. Zeker als het gaat om hierboven genoemde routine operaties dan doet het meer kwaad dan goed als je online gaat zoeken. Vraag aan de dokter wat zij of hij voorstelt om je kind op de operatie voor te bereiden.

Soms worden er voorlichting avonden georganiseerd om kinderen voor te bereiden op hun operatie. Ze mogen hier bijvoorbeeld kennismaken met het mondkapje waardoor hun verdoving wordt toegediend en er wordt in makkelijke taal vertelt hoe de operatie zal verlopen. Ook zal er verteld worden hoe lang een kind nog last zal hebben van de operatie en wanneer je langs kan komen voor een check.

Soms is er na een operatie sprake van een aangepast dieet, spreek dit dan duidelijk en meerdere malen met je kind door. Niet is gemener tegenover je kind dan wanneer hij zijn favoriete gerecht gedurende een bepaalde periode niet mag eten, zonder dat hij snapt waarom.

Als je kind bijkomt uit een gehele narcose is hij/zij meestal niet gelijk bij zinnen. Schrik hier niet van. Mocht je het toch niet vertrouwen haal er dan een verpleegster bij. Veel kinderen krijgen een cadeau na een operatie, maar het is ook leuk om een bedrukt spandoek in huis te hangen bij thuiskomst!

Heeft jouw kind binnenkort een operatie op de planning staan en laat jij een spandoek bedrukken bij Maxilia? Stuur me dan vooral de foto’s!