Wat te doen als je een gaatje hebt?

controle gebit

Een aantal keer per jaar is het tijd om weer naar de tandarts Gouda te gaan om voor een controle het gebit te laten controleren. Vaak controleert een mondhygiënist het gebit op tandsteen, de staat van het tandvlees, andere gekke plekjes en natuurlijk: op gaatjes. Het is vaak erg lastig om er zelf achter te komen dat je een gaatje hebt, dus is het maar goed dat je zo af en toe een bezoekje mag brengen aan de tandarts om het gebit in een zo goed mogelijke staat te kunnen behouden. Dat is natuurlijk wel zo belangrijk om dit zo lang mogelijk goed te houden. 

Hoe verloopt de behandeling?

De tandarts gaat vervolgens kijken of jij nog tandsteen hebt en verwijdert dit. Wanneer dit gebeurt is, wordt het deel van je tand dat wat aangetast is weggeslepen. En om zeker te zijn dat de vulling goed aan je tand zal blijven plakken, moet dit natuurlijk wel droog zijn. Hier zijn verschillende methodes voor. Er wordt wat zuur en een hechtlaag gebruikt om vervolgens de vulling op de tand of kies aan te brengen. Dit wordt uitgehard met een speciale lamp en wordt het boventallige stukje vulling weggeslepen, zodat jij er geen last van hebt. Wanneer je een gaatje hebt, ben je vaak na een aantal minuten alweer klaar. Bekijk de behandelingen

Voorkomen is beter dan genezen

Niemand gaat vrijwillig naar de tandarts, daarom is het goed om te weten wat jij zelf zou kunnen doen om een gaatje te voorkomen. Zo is het een goed idee om te poetsen met tandpasta die fluoride bevat, dit versterkt je tandglazuur. Ook is het goed om het aantal eetmomenten te beperken, zodat jouw gebit niet te vaak een zuuraanval hoeft te verwerken. Daarnaast is het goed om het gebit te flossen om zo op de vervelende plekjes de tandplak weg te kunnen krijgen.