Zelftest kopen biedt uitkomst

Een zelftest kopen biedt uitkomst als je vermoedt dat je iets onder de leden hebt. Vaak moet je wachten tot je terecht kunt bij de huisarts, of je wilt daar liever niet heen vanwege je privacy. Tegenwoordig zijn er veel verschillende zelftesten te koop, onder andere voor darmkanker, prostaatkanker, et cetera.

Darmkanker opsporen met een zelftest?

Het meest bekend is de zwangerschapszelftest, maar ook darmkanker is op te sporen middels een zelftest. Nieuwe technologieën kunnen bloedsporen in de stoelgang vinden, die op het eerste gezicht niet te zien zijn. Dit wordt ook wel een: immunochemische fecaal occult bloedtest genoemd, ofwel: een fob-test. Bloedsporen in de ontlasting komen voor in het beginstadium van darmkanker en is vaak het eerste signaal. Door middel van een zelftest kan dit signaal veel eerder opgemerkt worden, waardoor de overlevingskansen stijgen.

Testen

Prostaatkanker niet meer onopgemerkt

Prostaatkanker is vooral gevaarlijk omdat de eerste stadia ongemerkt voorbij gaan. Het is er wel, maar de kanker geeft nog geen merkbaar signaal af waardoor je niet in de gaten hebt dat je ernstig ziek bent. Pas als de kanker groot is geworden, merk je het op. Helaas is de kanker dan al in een vergevorderd stadium, waardoor het moelijker te behandelen is.

Gelukkig is er vanaf het beginstadium van prostaatkanker een verhoogde waarde van Prostaat Specifiek Antigeen (PSA) in je bloed, de psa-test meet deze waarde.

Strijd op tijd tegen HIV

Naast kanker is HIV één van de meest gevreesde ziekten. Beiden beïnvloeden je leven sterk. Het gevaarlijke van HIV is dat, wanneer dit virus niet behandeld wordt, je Aids kunt krijgen. Door elke dag HIV-medicijnen in te nemen, kan de werking van het virus geremd worden en behoud je een goede kwaliteit van leven. Hoe later HIV wordt ontdekt, hoe langer het virus de tijd heeft om schade aan te richten in je lichaam.

Vooral bij HIV is de schroom om naar de huisarts of de GGD te gaan groot, dit komt mede doordat HIV vaak overgedragen wordt door onveilige seks. Een snelle ontdekking van het virus is echter van levensbelang.

Je lichaam ziet de besmetting met het virus als een aanval op het lichaam, daarom maakt je lichaam gelijk antistoffen aan. Die antistoffen moeten opgebouwd worden, na 6 weken zijn de antistoffen in je bloed te vinden. Een HIV-test is er op gericht om die antistoffen te detecteren.

Drugs ontdekt

Niet alleen zwangerschappen en ernstige ziekten kunnen worden ontdekt met een zelftest, ook drugsgebruik kan aan het licht komen. Dat is belangrijk bij sommige functies of wanneer je zekerheid wilt hebben over of iemand onder invloed is van drugs. Als iemand drugs heeft gebruikt, kan de test dat in de urine terugvinden. Het testen is makkelijk, snel en geeft een betrouwbare uitslag.

Zelftest is geruststellend en levensreddend

Vind je het vervelend om naar de huisarts te gaan, maar maak je je wel zorgen? Je kunt gemakkelijk een zelftest kopen om jezelf gerust te stellen. Als de uitslag niet goed is, ben je er snel bij zodat de overlevingskansen zo hoog mogelijk zijn.