Beginnen als leerkracht – tips

Ga je binnenkort aan de slag als leerkracht? Leuk! Toch kan dit in het begin ook even wennen zijn. Je bent de hele dag omringd door kinderen, die zich niet altijd gedragen zoals jij dat wilt. Daarnaast zijn er nog een hoop andere zaken waar je je mee bezig zult moeten houden als meester of juf. Hieronder vind je wat tips voor de beginnende leerkracht.

Ga consequent met leerlingen om

Als iets de ene keer wel mag en de andere keer niet, raken leerlingen in de war. Om die reden is het goed om vanaf het begin al duidelijke regels op te stellen en deze kenbaar te maken aan je leerlingen. Zo weten ze precies waar ze aan toe zijn. Het kan hierbij bijvoorbeeld gaan om regels met betrekking tot huiswerk, of om regels over hoe je met elkaar om dient te gaan.

Geef het goede voorbeeld

Heb je een aantal basisregels opgesteld? Dan is het natuurlijk van belang dat je zelf het goede voorbeeld geeft. Ook is het zaak dat je laat zien en benadrukt hoe het wél moet, in plaats van hoe het niet moet. Als je teveel de nadruk legt op wat er allemaal niet mag, is de kans groter dat leerlingen het betreffende gedrag juist wél gaan vertonen. En dat wil je natuurlijk niet hebben.

Ga voor een persoonlijke benadering

Een persoonlijke benadering werkt vaak het beste. Zo merken leerlingen op dat ze niet slechts een nummertje zijn, maar dat je daadwerkelijk betrokken bent bij hun leerproces. Probeer met alle kinderen een band op te bouwen. Zo zorg je niet alleen dat ze zich comfortabel voelen, het verkleint ook nog eens de kans op onderwijsachterstanden. Loop bijvoorbeeld naar een kind toe als je merkt dat er iets is en maak zo nu en dan zomaar een een praatje.

Tip: neem ook eens een kijkje op https://stichting-leerkracht.nl/.